Ontstaan

Passie voor bier, daar is het bij Amburon Belgian Craftbrewery NV mee begonnen. Kwaliteitsbier brouwen in lijn met de Belgische traditie, met ruimte voor innovatie. Amburon Belgian Craftbrewery is begin 2016 opgericht door Davy Daniëls met medevennoten Carlo De Baere en Jan Jacobs.

Davy Daniëls (zaakvoerder) kreeg de liefde voor het bier van thuis mee en werkt al heel zijn leven in de bierwereld. Zijn grootvader startte in 1961 een drankenhandel, die tot op de dag van vandaag bestaat en zo’n 600 Belgische bieren verkoopt. Onze brouwerij staat ernaast, op de Hasseltsesteenweg 617 in Tongeren.

Carlo en Jan wilden in hun leven als ondernemer nog één keer iets anders doen. Tijdens hun opleiding van biersommelier, ontvlamde de passie voor Belgisch bier. Zij kwamen eind 2014 in contact met Davy en bekeken samen hoe ze een bestaand biermerk konden uitbouwen.

Samen met jeugdvriend en meesterbrouwer Bart Durlet, lanceerde Davy Daniëls in 2009 een Tongers stadsbier, Amburon (blond) geheten. Hiernaar is de brouwerij vernoemd. Mede uit trots en respect voor de historie van Tongeren*, de locatie van onze brouwerij en het Belgisch bier.

* Amburon verwijst naar de lokale Eburonenleider Ambiorix, een dappere Belgische Galliër. Hij verzette zich destijds met succes tegen de Romeinse bezetter. Zijn standbeeld staat in het hart van Tongeren.

Sinds 2016 is Bert Housen onze meesterbrouwer. Voorheen was hij actief bij brouwerij Anders en is opgeleid door Bart Durlet, die samen met hem onze brouwerij heeft opgezet. Bert Housen heeft ruime ervaring met zeer veel verschillende biertypes en stijlen. Hij staat in voor de productie bij Amburon Belgian Craftbrewery NV.

September 2016 is onze brouwerij in Tongeren operationeel. Amburon Belgian Craftbrewery NV brouwt bier onder eigen merk TUNGRI www.tungri.eu en brouwt ook voor bierfirma’s en importeurs hoogwaardige Belgische speciaalbieren, onder een ander label en recept.

De brouwerij maakt gebruik van een hoogwaardige installatie, voor langere lagering van zeer speciale type bieren gebruiken wij houten foeders. We beschikken over een 20 HL brouwzaal en hebben bij aanvang een capaciteit van ca. 4000 HL per jaar. Amburon Belgian Craftbrewery beschikt over een eigen afvullijn voor flessen en vaten.

In 2017 is ons proeflokaal geopend. Groepsbezoek aan de brouwerij kan geboekt worden via www.tongeren.be/toerisme (dagtrip – geleide bezoeken). U vindt ons ook op www.beertourism.com . Wilt u op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom onze brouwerij en TUNGRI? Volg ons op Facebook.

Missie en visie

Een breed publiek en fervente bierliefhebbers laten genieten van- en verrassen met mooie Belgische speciaalbieren.

De vraag naar speciaalbieren groeit wereldwijd. Kleinschalig, ambachtelijk gebrouwen bier wordt steeds populairder en wint terrein. Ook onder vrouwen en jongeren, tenminste in landen waar alcoholconsumptie is toegestaan en op een leeftijd dat jongeren alcohol mogen nuttigen.

Het aanbod van speciaalbieren en brouwerijen neemt wereldwijd ook fors toe. Dit komt de kwaliteit van het bier niet altijd ten goede. De consument zal in deze groeimarkt qua smaak kritischer en veeleisender worden én op de prijs letten. Betaalbaar kwaliteitsbier maken, daar staan wij voor.

Amburon Belgian Craftbrewery NV wil zich onderscheiden door innovatie vanuit de Belgische biertraditie. In lijn van die traditie mikken we op evenwichtige en toegankelijke bieren, puur van smaak, soms net afwijkend van wat men traditioneel gewend is. We volgen de nieuwste trends in houtrijping, gebruik van wilde gisten en opkomende bierstijlen. Al onze bieren worden ambachtelijk gebrouwen. Dit gebeurt nauwgezet en precies, hetgeen belangrijk is voor de kwaliteit van het bier.